Daargelaten | Waarom?
15042
page-template-default,page,page-id-15042,ajax_updown,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Nina Wijlens WP

Waarom dit project?

De Eerste Wereldoorlog is wel eens ‘Die Mutterkatastrophe’ genoemd en dat is terecht:

Voor het eerst in de menselijke geschiedenis zijn zoveel mensen omgekomen in zo’n korte tijd, op zulke gruwelijke manieren.

Gifgas, machinegeweren, tanks en loopgraven en de waanzin van de leiders om de soms 15-jarigen ‘over the top’ te sturen, was nog nooit gezien.

Adolf Hitler legde hier zijn basis voor zijn militarisme en de wurggreep van de herstelbetalingen leidde tot de voedingsbodem van zijn verkiezing en daarmee tot de Tweede Wereldoorlog.

De Tweede Wereldoorlog leidde weer tot de wapenwedloop tijdens de Koude Oorlog, los nog van allerhande politieke verschuivingen en het opdelen van landen. Zo is de de oorlog in voormalig Joegoslavië, Afghanistan, maar ook de Koerden die opnieuw zingend naar het Syrische front rijden via allerlei wegen terug te leiden tot de gebeurtenissen in de Eerste Wereldoorlog.

 

Het is belangrijk dit te onderwijzen en in dit project worden de vakken Beeldende Vorming en Geschiedenis dus gekoppeld tot een diepgravend geheel.

 

Zowel docenten als leerlingen reageren erg positief op dit project, ondanks de vele tegenslagen tijdens het werken. Daarom vind ik het belangrijk dat de leerlingen ook daadwerkelijk het graf kunnen bezoeken van ‘hun’ soldaat. Op dat moment raakt de papieren werkelijkheid van hun schilderij de echte werkelijkheid in de vorm van een grafsteen en is daarmee wat mij betreft de pedagogisch-didactische cirkel rond.

 

Ook de mensen in Ieper reageerden blij verrast toen ik ze de ontwerpen liet zien; menig schoolklas legt alleen een krans bij een monument, waar niets mis mee is, alleen gaat dit veel dieper. Vandaar dat ze graag hun tentoonstellingsruimte naast de Menenpoort (hoeveel mazzel kan een mens hebben?) ter beschikking wilden stellen.

 

Ik hoop dat u dit project om die redenen wilt steunen.

 

 

– Jasper Nieuwenhuisen, docent Beeldende Vorming

IMG_6348

De Kazematten

Dit is de tentoonstelling-zaal in Ieper, ingericht voor schilderijen, op 100 meter meter van de Menenpoort. De kelders (17e eeuw) worden enerzijds gebruikt door een lokale brouwerij/brasserie, anderzijds uitdrukkelijk als expositiezalen (inclusief museum!)

 

Voor meer informatie: http://www.kazematten.be/